Nieuws Kindplein Oost
Deze pagina geeft een overzicht van het laatste nieuws en de ontwikkelingen rond Kindplein Oost.
Op 15 juli afgelopen zomer hebben we bewonerssessies en gesprekken georganiseerd met Ommer Overleg Gehandicapten, de lokale fietsersbond en vertegenwoordigers van Natuur & Milieu De Vechtstreek. Met hun feedback zijn de landschapsarchitect, de verkeerskundige van de gemeente en het projectteam van Kindplein Oost aan de slag gegaan om een plan voor de inrichting rondom Kindplein Oost te ontwikkelen.
Op woensdag 23 oktober hebben we alle omwonenden en betrokkenen opnieuw uitgenodigd. In deelsessies konden zij de verdere uitwerking van het plan met daarin kansrijke varianten, oplossingsrichtingen en aandachtspunten bekijken en bespreken.
In elke sessie begon de projectleider of landschapsarchitect met een presentatie van de varianten. Deelnemers konden direct vragen stellen, voorkeuren aangeven, zorgen uiten en andere feedback geven. Zo werd in elke deelsessie duidelijk welke variant of aanpak de voorkeur had van de bewoners en betrokkenen. Deze waardevolle feedback nemen de architect en verkeerskundige mee in de verdere uitwerking van de plannen.
De volgende stap is het uitwerken van een voorkeursvariant voor de inrichting van de directe omgeving van Kindplein Oost. We koppelen deze variant terug aan de betrokkenen en werken daarna het voorlopig ontwerp voor het plein verder uit met de gebruikers. Eind dit jaar verwachten we een concept van het voorlopig ontwerp klaar te hebben. Vervolgens organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst voor alle inwoners van Ommen om het plan te presenteren. Iedereen kan dan feedback geven voordat het definitieve plan wordt uitgewerkt.
Op zaterdag 7 september kwamen ruim tachtig Ommenaren op de Kijkdag van de Circulaire Sloop naar het pand van de voormalige Aldi aan de Slagenweg in Ommen. Inwoners konden deze dag bieden op herbruikbare bouwmaterialen uit de winkel. Er werd geboden op onder andere: dakpannen, nokvorsten, kozijnen, tegels, poederblussers, stellingkasten en plafondplaten.
Ommenaren waarvan het bod geaccepteerd werd, ontvingen een persoonlijke uitnodiging van sloopbedrijf Hoogeboom om op zaterdag 14 september de materialen zelf te demonteren, af te rekenen en mee te nemen. Bij een paar elementen hielp Hoogeboom in verband met de veiligheid, denk bijvoorbeeld aan een buitenlamp op hoogte.
De gemeente Ommen heeft de ambitie van 70% hergebruik bij dit soort sloopprojecten. De herbruikbare materialen die in Ommen niet verkocht zijn, gaan naar de Circulaire HUB van Hoogeboom in Raalte om daar verkocht te worden. De overige gebouwen en fundering worden machinaal gesloopt, waarna die bouwstoffen worden gerecycled.
Met de sloop van de Aldi komt er ruimte om Kindplein Oost te gaan bouwen. De ontwerpen voor gebouw en buitenruimte worden op dit moment gemaakt in samenspraak met gebruikers, omwonenden en andere partners uit de gemeente Ommen.
In een raadsbrief informeert het college de leden van de gemeenteraad van Ommen over de stand van zaken rondom het project Kindplein Oost, de fietstunnel Slagenweg-Haarsweg en de sloop van de voormalige Aldi.
De sloop van de voormalige Aldi aan de Slagenweg gaat half september van start en duurt tot eind november 2024. Het bedrijf Hoogeboom uit Raalte heeft hiervoor (na een aanbesteding) de opdracht gekregen. Zij gaan het pand circulair slopen. Dat betekent dat minimaal 75 procent van het vrijgekomen bouwmateriaal hergebruikt gaat worden.
Kijkdag voor hergebruik materiaal
Op zaterdag 7 september tussen 10.00 en 14.00 uur wordt door Hoogeboom een kijkdag georganiseerd. Belangstellenden kunnen dan aangeven of ze interesse hebben in bepaalde onderdelen van het pand. Bijvoorbeeld deuren, plafondpanelen, kozijnen, verlichting, bestratingsmateriaal enz. Tijdens de kijkdag kan een bod worden gedaan op deze materialen. Als dat bod wordt geaccepteerd, kunnen de betrokkenen de materialen op 14 september ophalen.
Situatie tijdens de sloop
Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren moet een deel van de parkeerplaatsen voor het pand worden ingericht als bouwplaats. Dit wordt met bouwhekken afgezet. De inrit vanaf de Haarsweg naar de parkeerplaats is tijdens uitvoeringsperiode niet beschikbaar.
Situatie na de sloop
Na de sloop wordt een veilige eindsituatie opgeleverd. Het terrein wordt niet direct aangevuld met grond. Dit in verband met de nieuwbouw van Kindplein Oost. Verder blijft er op het terrein een kast achter met elektra-aansluiting, die bij de nieuwbouw wordt ingezet als bouwstroompunt.
Vragen
Als u vragen heeft over de sloopwerkzaamheden kunt u contact opnemen met Jurgen Hoogeboom: 06-51365144. Voor vragen aan de gemeente kunt u terecht bij projectleider Martin Rolsma, 06-48650748 of via martin@vundamenz.nl.
Maandag 15 juli 2024 is het ontwerpproces van de buitenruimte van Kindplein Oost begonnen. De architecten van het schoolgebouw en de buitenruimte, een verkeerskundige van de gemeente en het projectteam van Kindplein Oost gingen in kleine groepen in gesprek met de directe buren. Ook met het Ommer Overleg Gehandicapten, de lokale Fietsersbond en vertegenwoordigers van Natuur en Milieu De Vechtstreek is op deze dag gesproken.
Bij de start van elke deelsessie werd het concept voorlopig ontwerp van het nieuwe gebouw Kindplein Oost getoond en besproken. Daarna ging het over de buitenruimte. Er werden eerste ideeën opgehaald voor de inrichting van het schoolplein, het groen, parkeren en de verkeersafwikkeling/ontsluiting van de verschillende huizen aan de Alteveerweg en de Nicolaes Maasstraat.
Deze eerste ideeën, wensen en zorgen worden door de architecten meegenomen in hun afweging bij de verdere uitwerking van de plannen. Eind september worden met dezelfde buren en organisaties werkateliers georganiseerd, waarbij de voorlopige ontwerpen van de architectuur van het gebouw en de inrichting van de buitenruimte aan bod komen. Ook de Werkgroep Verkeer (met o.a. politie, brandweer) kijkt mee tijdens het ontwerpproces.
Landschapsarchitectenbureau Marseille Buiten is door een afvaardiging van de scholen, omwonenden en gemeente gekozen als partij die de buitenruimte van Kindplein Oost gaat ontwerpen. Tijdens de presentatie gaf het bureau inzicht hoe ze de omgeving willen betrekken bij de invulling van het schoolplein, het openbaar groen, parkeren en de verkeersafwikkeling. Er is nog geen ontwerp of tekening op dit moment. In juli gaan de architecten de eerste ideeën en wensen inventariseren bij de scholen, kinderopvang, scholen en andere betrokkenen. Dit vindt plaats in persoonlijke gesprekken, waarin iedereen zijn aandachtspunten voor de inrichting van de buitenruimte kan meegeven. Zo kan al in een vroegtijdig stadium, bij het maken van de eerste schetsen, rekening worden gehouden met wat de toekomstige gebruikers en omwonenden belangrijk vinden.
Op maandag 13 mei vond de afsluitende bijeenkomst plaats van de klankbordgroep locatiekeuze Kindplein Oost. Deze bestaat uit een afvaardiging van buurtbewoners (Alteveerweg/Nicolaas Maesstraat) en vertegenwoordigers vanuit het onderwijs en ouders. In een informele setting werd teruggekeken en vooruitgeblikt. Zo is een aantal ervaringen en aandachtspunten benoemd over het participatieproces tot nu toe. Deze punten worden meegenomen in de ontwerpfase, die nu van start gaat. En waar omwonenden, leerkrachten en een aantal organisaties (veilig verkeer, wijkagent, overlegorgaan gehandicapten enz.) opnieuw worden betrokken. Tijdens de ontwerpfase staan drie hoofdthema’s centraal: ontwerp van het gebouw, inrichting buitenruimte en verkeer/parkeren. Wethouder Alice van den Nieuwboer bedankte de leden van de klankbordgroep voor hun inzet en inbreng.
Klik hier voor de presentatie van de laatste klankbordgroep.
Veel omwonenden, ouders, inwoners, ouders en vertegenwoordigers van organisaties kwamen op donderdag 7 maart 2024 tussen 17.00 en 19.00 uur naar de inloopbijeenkomst van Kindplein Ommen Oost. Dit was de start van de ontwerpfase, waarin drie onderdelen nader worden uitgewerkt: gebouw, buitenruimte en verkeer/parkeren. Tijdens de bijeenkomst gaven de aanwezigen waardevolle suggesties mee voor het ontwerpproces. De volgende thema’s werden door de bezoekers van de inloopbijeenkomst aangereikt:
Gebouw:
- Circulair bouwen
- Licht en natuurlijke kleuren en materiaalgebruik
- Functioneel voor onderwijsdoeleinden, overleg ook met de leerkrachten
- Flexibiliteit: goed incalculeren van groei en krimp van de scholen, zodat er over aantal jaren geen units bijgeplaatst moeten worden, vanwege ruimtegebrek.
- Betere ventilatie en luchtcirculatie, betere isolatie en verkoelingsmogelijkheden in de zomer; m.a.w. binnenklimaat verbeteren
- Meer bergruimte voor schoolmaterialen
- Voldoende ruimte voor gezamenlijkheid
- Voor Palet: jaren ’90 geel weghalen, update met moderne kleuren buiten en binnen
- Vraag mensen, die schoonmaak en onderhoud doen (facilitatair) wat zij belangrijk vinden.
- Ruimte creëren voor creatieve vakken, zoals knutselen, timmeren enz.
Inrichting Buitenruimte:
- Goed nadenken over indeling (bijv. anders inrichten eilandje, zoals bij Kindplein Wesr)
- Meer groen, meer zand, waterelementen, natuurlijke elementen, minder tegels.
- Grote klimtoestellen met variatie: hoe meer hoe beter.
- Creëer een moestuin
- Kindveilige wadi’s
- Schoolplein heeft ook een buurtfunctie voor buitenspelen
- Goede afwatering, ook rekening houden met het feit dat tweede deel Alteveerweg 15-20 centimeter lager ligt.
- Aanwezige groen (o.a. bomen) zoveel mogelijk behouden
- Inheemse bomen en flora gebruiken
Verkeer / parkeren:
- Optie fietstunnel /voetgangerstunnel serieus bekijken i.v.m. veiligheid
- Scheiden van verkeersdeelnemers; of: scheiden routes van verschillende soorten verkeersdeelnemers
- Toegang van auto en fiets, vanuit de Vlierlanden
- Voldoende parkeerplaatsen
- Betrek de buren goed bij dit thema
De gebouw-architecten Herma Kessies en Atty Poelma van BDG architecten nemen, samen met vertegenwoordigers van de scholen, kinderopvang en gemeente, deze suggesties mee bij het voorlopig ontwerp van het gebouw. De landschapsarchitect, die o.a. de buitenruimte gaat ontwerpen, wordt in mei 2024 gekozen. Vertegenwoordigers van de scholen en de buurt worden betrokken bij de selectiekeuze.