Bewustwording & leefbaarheid

We moeten ons water- en rioleringssysteem zo gaan inrichten dat dit bestand is tegen de veranderingen van het klimaat. Bij hevige neerslag mag geen overlast ontstaan, en ook in perioden van langdurige droogte en hitte moet onze woon- en werkomgeving nog leefbaar zijn. Dit moeten we ons als maatschappij bewust zijn, en we moeten ook hier naar handelen.

Voor de invulling hiervan hebben wij in ‘Het Roer Ommen’ een aparte opgave benoemd, namelijk ‘Inspelen op de gevolgen van klimaatverandering’. Aan deze opgaven hebben we 3 doelen gekoppeld. Deze doelen sluiten aan bij het Nationaal Deltaprogramma.

Doel 1

Inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, vastgoedeigenaren en andere partijen zijn zich bewust van de noodzaak van klimaatadaptatie, en zijn enthousiast gemaakt hier een bijdrage aan te leveren.

Het klimaatrobuust inrichten van onze leefomgeving is niet alleen een taak van de gemeente. Iedereen moet daarin zijn verantwoordelijkheid nemen. Wij informeren onze inwoners via www.laatunietverassen.nl. Deze regionale website beschrijft de gevolgen van het veranderende klimaat, de taken van de overheden en wat je zelf kunt doen als inwoner of organisatie.

We gaan verder met dit bewustmakingsproces via een gemeentebrede campagne in het kader van ‘Het Roer Ommen.

Ook stimuleren we inwoners om zelf in actie te komen door een financiele regeling in het leven roepen. Hiermee geven we een bijdrage aan de kosten wanneer inwoners bijvoorbeeld hun tuin willen ‘ontstenen’ of een regenton aanschaffen.

Bij projecten in de openbare ruimte gaan we in gesprek met omwonenden over het belang van klimaatmaatregelen. Ook hier kunnen we ‘werk met werk’ maken.


Doel 2

Bij elke ruimtelijke aanpassing houden we rekening met het klimaat

In de bestaande situaties voeren we onderhoud en reconstructie uit. Bij die werkzaamheden maken we meteen de openbare ruimte klimaatrobuuster. Dit zijn de zogenaamde meekoppelkansen. Nieuwe situaties zoals uitbreidingslocaties worden vanaf het begin klimaatbestendig ontworpen en aangelegd.

Een klimaatrobuuste buitenruimte brengt een aantal randvoorwaarden met zich mee. Deze randvoorwaarden werken we de komende planperiode uit, en nemen we op in het gemeentelijk beleid. Een aantal zaken willen we ook vastleggen in het omgevingsplan.


Doel 3

Knelpunten voor wateroverlast en hitte in de openbare ruimte hebben we opgelost in 2030. De afgelopen planperiode hebben we zogenaamde stresstesten uitgevoerd. Daardoor weten we waar knelpunten optreden als het gaat om droogte en hitte. De locaties zijn weergegeven in een zogenaamde klimaatatlas.

De knelpunten willen we uiterlijk in 2030 hebben opgelost. Dit integreren wij zoveel mogelijk met andere werkzaamheden in de openbare ruimte. Hiervoor stellen wij de komende planperiode een integrale planning op.

We gaan maximaal gebruik maken van de ‘impulsgelden’ die het Rijk beschikbaar stelt voor het oplossen van knelpunten. Als gemeente investeren we ook zelf, zie de pagina wat kost het > investeringen.

De inrichting van de openbare ruimte verandert voortdurend. Daarom actualiseren wij de stresstesten met enige regelmaat.


Nationaal Deltaprogramma

Het klimaat verandert. Perioden met langdurige droogte en hitte komen vaker voor. En als het regent, dan vallen er soms grote hoeveelheden neerslag in korte tijd. Ons land moet hierop worden ingericht. Hiervoor is het Nationaal Deltaprogramma in het leven geroepen. In dit programma werken overheden en andere organisaties samen, onder leiding van een onafhankelijke Deltacommisaris. Deze samenwerkingsvorm is uniek in de wereld.

Het Deltaprogramma is opgebouwd rond 3 thema’s:

  • ‘Waterveiligheid’ gaat over het beperken van overstromingsrisico’s vanuit de zee en de rivieren. In onze regio zijn de waterschappen verantwoordelijk voor dit thema.
  • ‘Zoetwater’ heeft als doel het blijvend op peil houden van de zoetwatervoorraad in de ondergrond (grondwater). In onze regio wordt dit thema getrokken vanuit de regio Rijn-oost (zie ook de pagina over partnerschappen).
  • ‘Ruimtelijke adaptatie’ richt zich op het klimaatrobuust inrichten van onze leefomgeving. De gemeente heeft hierin een belangrijke rol, met name in de bebouwde omgeving. Hierboven beschrijven we hoe we dit vormgeven.