Riolering
Riolering heeft een belangrijke functie in onze samenleving. Het beschermt de volksgezondheid en het milieu door het inzamelen en transporteren van afvalwater en overtollig regen- en grondwater uit de directe leefomgeving.
In de gemeente Ommen hebben we verschillende soorten rioleringssystemen.
Gemengde riolering
Vroeger werd het riool ‘gemengd’ aangelegd. Dit betekent dat afvalwater en regenwater in één buis naar de rioolwaterzuivering gaan. Als het heel veel regent, is het afvalwater dus flink verdund. Als het riool vol raakt tijdens een hoosbui, kan het overlopen. Dan komt er behalve het schone regenwater ook vies afvalwater in vijvers of sloten terecht. Dat kan tot milieuvervuiling leiden.
Op dit moment is twee derde van alle riolering nog gemengd. Dit wordt steeds minder omdat we bij nieuwbouw meteen gescheiden riolering aanleggen.
Gescheiden riolering
Een gescheiden rioolstelsel heeft een buis voor afvalwater en een buis of ander hulpmiddel voor regenwater. Het voert daarmee vuil afvalwater en schoner regenwater (of grondwater) voor het grootste deel afzonderlijk af:
Het vieze afvalwater gaat via rioolbuizen naar de rioolwaterzuivering. Daar wordt het afvalwater schoner gemaakt en daarna op oppervlaktewater geloosd.
Het veel schonere regenwater dat van daken en straten afkomt gaat niet naar de rioolwaterzuivering. Dit water infiltreren we in de grond, of we lozen het op oppervlaktewater.
Drukriolering
Wanneer we in het buitengebied riolering aanleggen, dan is dat meestal in de vorm van drukriolering. In het buitengebied moet het afvalwater over grote afstanden worden getransporteerd. Dit doen we met een systeem van pompen en persleidingen. In het buitengebied zijn kun je vaak de regelkasten van de pompen zien staan. Dit zijn kleine, groene kastjes met een rode lamp er op. De lamp gaat branden bij een storing van de pomp.
Onderhoud en beheer
Om de werking van de verschillende soorten riolering te garanderen voeren we regelmatig beheer- en onderhoudswerkzaamheden uit.
Meer informatie hierover kunt u vinden bij Wat Kost Het.
IBA’s
Gemeente Ommen heeft er in het verleden voor gekozen om niet alle woningen in het buitengebied op het riool aan te sluiten. Bij woningen die niet op het riool zijn aangesloten staan zogenaamde IBA’s. IBA staat voor Individuele Behandeling van Afvalwater. Deze IBA’s zijn eigendom van de bewoners, en worden ook door hen onderhouden. Omdat deze bewoners niet aangesloten zijn op het riool worden ze ook niet aangeslagen voor de heffing.