Veel gestelde vragen opvanglocatie De Imminkhoeve

Onderstaand vindt u een overzicht van de veel gestelde vragen. Heeft u een vraag waarvan het antwoord niet op de website staat? Dan kunt u contact opnemen met ons. Dat kan via ommen4.0@ommen.nl. Op maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529. 

In geval van nood kunt u het noodnummer van de Imminkhoeve bellen. Dat is 06 52 83 82 53 en is 24/7 bereikbaar. Alle andere vragen kunt u stellen via imminkhoeve@ommen.nl. 


Algemeen

Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen?
Bij de zorghotel Imminkhoeve in Lemele worden circa 150 vluchtelingen opgevangen die gevlucht zijn in verband met het oorlogsgeweld in Oekraïne. On hen veel moeders met jonge kinderen en mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. De locatie is voor deze doelgroep uitermate geschikt. In het kader van gezinshereniging vertrekt een enkeling naar een andere locatie of komen er familieleden naar de Imminkhoeve.

 

Hoe lang blijven de vluchtelingen in  De Imminkhoeve?
De gemeente organiseert opvang voor Oekraïense vluchtelingen tot in elk geval eind 2022, met de optie om dit te verlengen. Er is geen concrete einddatum want dat is afhankelijk van diverse factoren, waarbij de belangrijkste de situatie in Oekraïne. Maar ook de behoefte van de vluchtelingen speelt hierin een rol.

Waarom kiest de gemeente voor de opvang van vluchtelingen? 
Vanuit het door oorlog getroffen Oekraïne zijn veel Oekraïners, met name vrouwen en kinderen, op de vlucht. Voor deze vluchtelingen wordt met man en macht gezocht naar een veilig onderkomen. Veiligheidsregio IJsselland heeft de gemeente Ommen op 8 maart 2022 gevraagd om circa 100 vluchtelingen uit Oekraïne crisisnoodopvang te bieden. De gemeente Ommen wil deze vluchtelingen een veilig onderkomen bieden. Vanaf 11 maart bieden we vluchtelingenopvang aan in De Imminkhoeve te Lemele. Inmiddels is dit gereguleerd naar opvang voor langere periode.

In Ommen hebben we in het verleden al vaker (crisis-)noodopvang geboden. Onze ervaringen daarmee zijn goed. Met deze noodopvang laten we opnieuw ons sociale en humane gezicht zien. 

Waarom worden de vluchtelingen opgevangen in De Imminhoeve?
Er is gekozen voor De Imminkhoeve omdat deze locatie direct beschikbaar was en een uitstekende accommodatie is om vluchtelingen een onderkomen te bieden, ook gedurende een langere periode. Het biedt naast voldoende basisvoorzieningen ook vele extra’s zoals groepsruimtes en een prachtig buitengebied. Door het unieke karakter van het zorghotel kunnen we er vluchtelingen met een zorgvraag opvangen. Hier is vraag naar vanuit de Veiligheidsregio IJsselland.

Kan ik helpen bij de crisisopvang of activiteiten organiseren?
Wilt u zich inzetten als vrijwilliger of wilt u bijvoorbeeld samen een vereniging een activiteit organiseren voor de vluchtelingen? U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar ommen4.0@ommen.nl. Op het moment dat wij gebruik willen maken van uw aanbod, nemen wij contact met u op. 

Wilt u goederen of kleding doneren voor Oekraïense vluchtelingen? Vluchtelingenwerk Nederland houdt bij waar behoefte aan is. En waar inzameling plaatsvindt. Kijk op de site van Vluchtelingenwerk voor meer informatie. 

Mag ik de opvanglocatie bezoeken?
De locatie is tussen 08.00 en 22.00 uur toegankelijk voor bezoekers. Ze dienen zich aan en af te melden bij de receptie.


Verblijf vluchtelingen in De Imminkhoeve

Welke hulp is in de Imminkhoeve aanwezig?
De vluchtelingen worden voorzien van onderdak en eten. Voor de begeleiding van de vluchtelingen zijn in  De Imminkhoeve 24 uur per dag mensen aanwezig. Verder zijn er tolken aanwezig om ervoor te zorgen dat de communicatie soepel verloopt. Er zijn wekelijks diverse spreekuren van zorgprofessionals, Carinova, het Samen Doen team van de gemeente Ommen en Vluchtelingenwerk. 

Zijn omwonenden en verenigingen geïnformeerd?
Ja, inwoners van Lemele zijn door de gemeente geïnformeerd tijdens een informatiebijeenkomsten op 9 maart, 4 april 2022 en 23 mei 2022. De basisschool, de kinderopvang, verenigingen, omwonenden en de omliggende bedrijven zijn schriftelijk geïnformeerd.

Zijn er tolken aanwezig?
Ja, er zijn  tolken aanwezig.

Vindt er registratie plaats?
De mensen die in de opvang aanwezig zijn, worden geregistreerd op de locatie. Daarnaast worden alle Oekraïense vluchtelingen ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Hierdoor ontvangen ze een BurgerServiceNummer (BSN). Hiermee hebben ze o.a. recht op leefgeld en hebben ze de mogelijkheid om te gaan werken.

Kunnen de vluchtelingen van het terrein van De Imminkhoeve af?
De vluchtelingen in de crisisopvanglocatie zijn vrij om het terrein op en af te gaan. Zij moeten zich uiteraard wel aan de gedragsregels in de openbare ruimte houden en privéterrein van derden respecteren. De vluchtelingen krijgen uitleg over onze normen en waarden, manieren en gebruiken. 

Hoe zit het met de gezondheid van de vluchtelingen?
Er verblijven op de Imminkhoeve o.a. vluchtelingen met een zorgbehoefte door een verstandelijke/lichamelijke beperking. De locatie leent zich hiervoor omdat het een zorghotel betreft. Vanuit de gemeente is er ruimschoots aandacht voor deze zorgbehoefte.


Veiligheid

Kan ik de Imminkhoeve in het geval van nood bereiken?

In geval van nood kunt u het noodnummer van de Imminkhoeve bellen. Dat is 06 52 83 82 53 en is 24/7 bereikbaar. Alle andere vragen kunt u stellen via imminkhoeve@ommen.nl. 

Hoe garandeert de gemeente de leefbaarheid en veiligheid op en rond de locatie?
Veiligheid is de zorg van gemeente en politie. De vluchtelingen moeten zich houden aan de regels die gelden voor iedereen die in Nederland verblijft. Bij calamiteiten geldt dat er niets wijzigt met de komst van een crisisopvang. Bewoners en omwonenden mogen dag en nacht rekenen op hulp van de hulpdiensten binnen de aangegeven wettelijke aanrijdtijden. 

Mogen de vluchtelingen gaan en staan waar ze willen in Lemele? Of blijven ze de hele tijd in De Imminkhoeve?
De vluchtelingen in de crisisopvanglocatie zijn vrij om het terrein op en af te gaan. Zij moeten zich uiteraard wel aan de gedragsregels in de openbare ruimte houden en privéterrein van derden respecteren. De vluchtelingen krijgen uitleg over onze normen en waarden, manieren en gebruiken.

 


Hulp aanbieden

Met wie kan ik contact opnemen als ik wil helpen?
Er zijn veel mensen die zich aanbieden als vrijwilligers om te helpen bij de vluchtelingen in Ommen. De inzet van vrijwilligers gaat gecoördineerd worden door de Werkgroep Lemele helpt Oekraïne. Het mailadres van deze werkgroep is Lemelehelptoekraine@gmail.com.

Als u zich al bij ons aanmeldt als vrijwilliger zullen wij uw contactgegeven ook aan hun doorgeven. 

Kan ik goederen of spullen doneren?
Wilt u goederen of kleding doneren voor Oekraïense vluchtelingen? Vluchtelingenwerk Nederland houdt bij waar behoefte aan is. En waar inzameling plaatsvindt. Kijk op de site van Vluchtelingenwerk voor meer informatie.

Kan ik spullen brengen naar De Imminkhoeve?
Indien u spullen ter beschikking wilt stellen, kunt u contact opnemen met Werkgroep Lemele helpt Oekraïne. Het mailadres van deze werkgroep is Lemelehelptoekraine@gmail.com. Zij inventariseren de behoefte van vluchtelingen op het gebied van o.a. kleding, toiletartikelen en fietsen.

Ik wil graag een leuke activiteit organiseren om De Imminkhoeve. Is die behoefte er?
Indien u iets wilt organiseren, kunt u contact opnemen met Werkgroep Lemele helpt Oekraïne. Het mailadres van deze werkgroep is Lemelehelptoekraine@gmail.com

Waar kan ik terecht als ik geld wil doneren?
U kunt geld doneren via de Landelijke Organisaties, zoals Giro 555 (https://giro555.nl), het Rode Kruis (http://www.rodekruis.nl/) en Vluchtelingenwerk (http://www.vluchtelingenwerk.nl).


Meer informatie

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Wilt u meer weten over de opvang in De Imminkhoeve? U vindt meer informatie op www.ommen.nl/oekraine. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt De gemeente is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529. 

Waar vind ik algemene informatie?

Algemene informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van het kabinet, Kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de site van de Rijksoverheid