De Nationale Herdenking 4 mei

zaterdag 04 mei 2019 09:30

In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. We herdenken alle inwoners en militairen van Nederland, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen.

Vanaf 20.00 tot 20.02 uur wordt op de herdenkingsplaatsen en in de naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen. Voor zover mogelijk worden alle activiteiten in het openbare leven en in het verkeer gedurende deze twee minuten stopgezet. De radio- en televisieomroepen en het openbaar vervoer vervullen hierbij een voorbeeldfunctie.

De gemeente zorgt ervoor dat op de avond van 4 mei geen openbare vermakelijkheden worden gehouden. De winkels sluiten op deze dag uiterlijk om 19.00 uur. Horecagelegenheden mogen wel hun reguliere openingstijden aanhouden.

Twee minuten stilte in het verkeer
Omdat het tijdstip van de twee minuten stilte algemeen bekend is, kunnen verkeersdeelnemers tijdig naar een plaats gaan waar op gepaste wijze de stilte in acht kan worden genomen. Tijdens de twee minuten stilte geldt een algemeen pardon van de verkeerspolitie voor voertuigen die op plaatsen stilstaan waar het normaal niet is toegestaan, mits de verkeersveiligheid niet in gevaar wordt gebracht.

Vlaggen halfstok
Op de avond van 4 mei hangen van alle openbare gebouwen in heel Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt, duurt van 's avonds 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Begraafplaats Hardenbergerweg en de Joodse Begraafplaats | Aanvang 09.30 uur

Ter gelegenheid van de 4-mei herdenking is er een ceremonie waarbij burgemeester Vroomen, het 4 mei comité en C.C.O. bloemen plaatsen op graven van oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de oorlog op de begraafplaats Hardenbergerweg en op de Joodse begraafplaats. Het ontmoetingspunt is op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg, op zaterdagochtend 4 mei om 09.30 uur. We starten de ceremonie daar en na een moment van bezinning en de plaatsing van de bloemen vertrekken we naar de Joodse begraafplaats. Op de joodse begraafplaats worden bloemen geplaatst bij het monument en op het graf van Samuel Roet.

Herdenking Kamp Erica Besthmenerberg | Aanvang 17.30 uur

De historische vereniging CCO houdt in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika op zaterdag 4 mei weer een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen.
Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Bij het monument staat de tekst: 'Nederland gedenk. Ter nagedachtenis aan hen die deze weg gingen naar het concentratiekamp Erika, waar tussen '42 - '45 talloze Nederlanders zijn vernederd, gemarteld en vermoord'. Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Duitse handen.
In verband met de plechtigheden bij het gemeentehuis dezelfde avond is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd vooruit geschoven. Zodoende heeft iedereen ook de gelegenheid om de herdenking later op de avond bij het gemeentehuis bij te wonen.
Om 17.30 uur wordt er verzameld op parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur gezamenlijk vertrek is naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur worden er declamaties voorgedragen en houdt burgemeester Vroomen een toespraak. Om 17.58 wordt The Last Post in acht genomen en om 18.00 uur is er 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een defilé langs het monument en bloemlegging. Na de officiële herdenking is er mogelijkheid om koffie te drinken in de Besthmenermolen.

Herdenking Beerzerveld - Mariënberg | Aanvang 19.30 uur

De herdenking in Beerzerveld/Mariënberg start om 19.30 uur op de hoek Nieuweweg/Stationsweg ter hoogte van pastorie G.K.V. Voorafgaand aan de stille tocht wordt om 19.35 uur een krans gelegd bij het 'NS monument', waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg.
Daar wordt een aantal liederen gespeeld door leden van de Broederband. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna worden er kransen gelegd door respectievelijk kinderen van groep 7/8 van de GBS de Regenboog, de gemeenten Hardenberg en Ommen en het 4 mei comité. Aansluitend is er voor een ieder die wil gelegenheid om bloemen te leggen.
Ter afsluiting wordt onder begeleiding van de Broederband met elkaar nog twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Herdenking Stegeren | Aanvang 19.40 uur

De herdenking in Stegeren begint om 19.40 uur met muzikale begeleiding door muziekvereniging De Bazuin. Het welkomstwoord wordt om 19.45 uur gegeven door Frits Welink, voorzitter PB Stegeren/Junne. Om 20.00 uur zal er 2 minuten stilte worden gehouden. Na de 2 minuten stilte volgt het zingen van het Wilhelmus. Om 20.06 uur houdt wethouder Jaspers Faijer een toespraak en hierna volgt de kranslegging. De kinderen van CBS Hoogengraven dragen om 20.15 uur gedichten voor, waarna het defilé start en er mogelijkheid is om bloemen te leggen die voor u klaar staan. Tevens is er gelegenheid om droppingsmateriaal (o.a. geweren) te bekijken, die destijds bij de droppings in Stegeren zijn gebruikt.

Herdenking in Ommen | Aanvang 19.45 uur

In Ommen start het programma om 19.45 uur bij het gemeentehuis. Dit jaar werken mee aan de herdenkingkinderen van basisscholen Het Koloriet en Guido de Brès, scoutinggroep Van Pallandt, het Ommer Mannenkooronder leiding van Gezinus Veldman en muziekvereniging Kunst Na Arbeid.

Om 19.45 uur beginnen de muziekvereniging en het mannenkoor gezamenlijk het programma. Om 19.59 uur speelt de trompettist The Last Post, waarna er 2 minuten stilte wordt gehouden. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld. Om 20.05 uur houdt burgemeester Vroomen een toespraak.
Daarna draagt het Mannenkoor een lied voor samen met de kinderen van de basisscholen. Om 20.16 uur vindt de kranslegging plaats door de burgemeester, het 4 mei comité en de kinderen van de basisscholen. Na de kranslegging lezen de leden van het 4 mei comité de 71 namen voor van de oorlogsslachtoffers. Vervolgens start het defilé en is er voor ieder de gelegenheid tot het leggen van bloemen.

Herdenking Lemele | Aanvang 19.55 uur

De herdenking in Lemele vindt plaats bij het oorlogsmonument op de Algemene Begraafplaats aan het Zandeinde. Kort voor 20.00 uur klinkt het Taptoe-signaal, waarna het 2 minuten stil wordt. Vervolgens klinkt het Wilhelmus en worden kransen gelegd namens de inwoners van Lemele en namens de gemeente Ommen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan deze korte plechtigheid deel te nemen. Zorgt u dat u om 19.55 uur aanwezig bent?

Ommer Nieuws

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in het Ommer Nieuws. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Weblogs

De burgemeester blogt over zijn afgelopen week in de 'Week van de Burgemeester'. Ook de wethouders houden een weblog bij. Lees de weblogs.

Nieuwsbrief

Wilt u ook het nieuws, de mededelingen en de laatste ontwikkelingen van de gemeente Ommen per e-mail ontvangen? Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief.