Alcohol en jeugd

Alcohol veroorzaakt gezondheidsschade en verhoogt het risico op ongevallen, slechte prestaties op school en betrokkenheid bij agressie en vandalisme. De gemeente Ommen wil haar inwoners daarvan bewust maken en het gebruik van alcohol verminderen.

De gemeente Ommen zet zich in om het alcoholgebruik van jongeren af laten nemen. Daarvoor heeft de gemeente zich onder meer aangesloten bij het regionaal programma 'Minder drank, meer scoren'.


Door deelname aan dit programma heeft de gemeente Ommen zich ingezet om het alcoholgebruik van jongeren af laten nemen. Bijvoorbeeld door jongeren op een latere leeftijd te laten starten met het drinken van alcohol en hun ouders bewust te laten maken van het alcoholgebruik onder jongeren.

Geen polsbandje? Geen alcohol!

Organisaties van evenementen kunnen bij de gemeente Ommen kosteloos polsbandjes aanvragen. Deze 'geen 18 jaar geen alcohol'-polsbandjes zijn bedoeld om de leeftijd van jonge bezoekers gemakkelijker te herkennen en gebruik van alcohol onder de 18 jaar te voorkomen.

Barmedewerkers zien door het polsbandje in één oogopslag wie wél en wie geen alcohol mag drinken. Speciale campagneposters wijzen erop, dat het uitdelen van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar geen goed idee is.

Bestellen
Deze polsbandjes zijn te bestellen door een e-mail te sturen naar polsbandjes@ommen-hardenberg.nl. In de e-mail kunt u aangeven voor welk evenement u de polsbandjes gaat gebruiken en hoeveel en wanneer polsbandjes en posters nodig zijn.

Onder vermelding van afleveradres stuurt de gemeente u de polsbandjes en/of posters toe. Meer informatie is verkrijgbaar bij de gemeente via telefoonnummer 14 0529.

Eerdere initiatieven

In de gemeente Ommen zijn de afgelopen jaren de volgende programmaonderdelen uitgevoerd:

 • 'Op tijd voorbereid', een I-learning programma voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.
  Doel: bewust maken van de risico’s van roken en alcohol.
 • 'Gezonde school en genotmiddelen op het voortgezet onderwijs (De Maat en Vechtdalcollege).
  Doel: bewust maken van de risico’s van genotsmiddelen.
 • Reguliere gezondheidsonderzoeken van de GGD op basisscholen en voortgezet onderwijs.
 • 'Meer dan een biertje': jongeren die onder invloed van alcohol een overtreding hebben begaan, krijgen via een Halt-verwijzing een verplichte cursus (drie avonden) over de risico's van alcohol.
  'Smartconnection': dit programma is gericht op het belonen van verantwoord drinken door jongeren tussen 16 en 20 jaar.
  Doel: het tegengaan van overmatig drankgebruik

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.