Aanpak laaggeletterdheid

De gemeente Ommen zet zich in om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven ondersteuning te bieden bij het verbeteren van hun vaardigheden.

Zo'n 7% van de inwoners van Ommen heeft moeite met lezen en schrijven. Dit is een veel groter aantal dan de meeste mensen denken. Het is ook niet bekend of zichtbaar, omdat mensen er niet over praten en het verbergen. Er rust een taboe op, men schaamt zich ervoor. Dat is jammer, want het is een grote belemmering en er  zijn mogelijkheden om die belemmering weg te nemen.

Samen met tal van organisaties in Ommen zet de gemeente zich in om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken ondersteuning te bieden aan inwoners die te maken hebben met laaggeletterdheid, zodat ze mee kunnen doen in de samenleving.

Taalpunt

Het Taalpunt in de bibliotheek van Ommen is er voor iedereen die vragen heeft op het gebied van taal. Als u beter wilt lezen, schrijven, spreken of luisteren helpt de docent van het Taalpunt u met het vinden van een cursus of coach.

Werkgroep Aanpak laaggeletterdheid Ommen

Alle organisaties in Ommen die betrokken zijn bij de aanpak van laaggeletterdheid, zijn vertegenwoordigd in de werkgroep Aanpak laaggeletterdheid. Ze werken vanuit een gezamenlijke visie, stemmen hun activiteiten onderling af en maken zich samen sterk voor de aanpak.

In de werkgroep hebben zitting:

  • Bibliotheek
  • Taalpunt (onderdeel van de bibliotheek)
  • ROC Landstede StartCollege
  • Vrijwilligerssteunpunt
  • Larcom
  • Gemeente Ommen

Contact

Met vragen over de aanpak of tips waar in Ommen nog aan kan worden gewerkt, kunt u contact opnemen met de gemeente. Contactpersoon is Veronie Disselhorst. Zij is bereikbaar via het e-mailadres veronie.disselhorst@ommen-hardenberg.nl.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.