Schuldhulpverlening

Heeft u moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Of heeft u al te maken met aanmaningen van schuldeisers? Vraag dan om hulp, voordat de situatie uit de hand loopt. U kunt hiervoor terecht bij de gemeente.

Als u schulden of betalingsachterstanden heeft waar u zelf niet meer uit komt, kunt u schulddienstverlening aanvragen bij de gemeente. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan.

Stap 1: Breng uw administratie op orde en maak schulden inzichtelijk
Zorg dat uw administratie op orde is en uw schulden overzichtelijk zijn. Verzamel de benodigde documenten voor het intakegesprek. Lukt dit niet? Maak dan een afspraak met de budgetcoaches van Humanitas en Raad & Recht:

Humanitas: e-mailadres Hardenberg-ommen@humanitas.nl
Raad & Recht: e-mailadres: info@raadenrecht.nl.

Bekijk het overzicht met benodigde documenten
Meer informatie over de budgetcoaches

Stap 2: Vraag een intakegesprek aan
Als u de benodigde documenten heeft, kunt u een intakegesprek aanvragen. U kunt daarvoor onderstaand formulier gebruiken.

Na aanmelding neemt een medewerker van de gemeente binnen zeven werkdagen contact met u op voor een gesprek over uw situatie. Tijdens dit gesprek wordt uw (schulden)situatie besproken. Aan de hand van uw situatie wordt besloten of u in aanmerking komt voor de schulddienstverlening.

Stap 3: Stabiliseer uw financiële situatie
Samen met uw consulent wordt uw financiële situatie stabiel gemaakt en wordt zo mogelijk gewerkt aan het voldoen aan de voorwaarden voor schulddienstverlening.

Documenten

TitelTypeGrootteDownload
Aanmeldformulier schuldhulpverlening PDF229 KBDownload

In geval van crisis

Dreigt u uit huis gezet te worden? Of wordt uw energie of water binnenkort afgesloten door betalingsachterstanden? Meld u zich dan bij de Gemeentelijke Kredietbank. Dit kan telefonisch via 0592 366 099.

Neem voor uw afspraak bij de Gemeentelijke Kredietbank de brief mee waarin de datum van de afsluiting of ontruiming staat. Zit u al in een traject voor schuldhulpverlening? Neem dan contact op met uw consulent.

Wat kunt u zelf doen?

Krijgt u te maken met financiële moeilijkheden? Begin met het ordenen van uw administratie. Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven en pas uw uitgaven zo nodig aan. Wees voorzichtig met lenen. U betaalt een hoge rente als u koopt op afbetaling. Sparen is goedkoper.

Heeft u een laag inkomen? Zorg dan dat u het geld (terug)krijgt, waar u recht op hebt. Op de website Bereken uw recht ziet u van welke tegemoetkomingen u gebruik kunt maken.

Lukt het ordenen van de administratie u niet zelf? Maak dan een afspraak voor het ordenen van uw administratie samen met een vrijwilliger.

Om uw persoonlijke geldzaken in balans te brengen en te houden, kunt u ook gebruikmaken van de online budgethulp Startpunt Geldzaken.

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.