Waar woont u als u 80 bent?

Waar woont u als u 80 bent? Met die vraag ging Joke Schonewille van het Samen Doen-team de straat op in Ommen. De overheid wil graag dat we zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Maar hoe denken mensen daar eigenlijk zelf over? En denken ze daar überhaupt wel over na?

Dat je niet zomaar terecht kunt in een verpleeg- of verzorgingshuis op je oude dag, is volgens Joke Schonewille de meeste mensen wel duidelijk. Als zogeheten generalist van het Samen Doen-team in Ommen, gaat ze regelmatig met mensen in gesprek die vragen hebben op het gebied van wonen, welzijn of zorg in de gemeente.

"We komen op huisbezoek als mensen dat willen en kijken waar we ze mee kunnen ondersteunen", vertelt ze. "Wat we zien, is dat mensen het liefst zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven wonen. Ze weten ook dat dat is wat de politiek graag wil. Maar om dat te kunnen bewerkstelligen is er wel vaak het een en ander nodig. En daar hebben de meeste mensen nog niet over nagedacht."

Veel mensen kloppen aan als er al het nodige aan de hand is
Sinds 2015 is niet de rijksoverheid, maar de gemeente er verantwoordelijk voor dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente biedt daarvoor ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het Samen Doen-team in Ommen is in 2014 gestart om inwoners daarbij te ondersteunen.

Volgens Schonewille weten veel inwoners de Samen Doen-teams inmiddels goed te vinden. "Maar als mensen ons benaderen, zien we ook dat er vaak al van alles aan de hand is en dat mensen lang gewacht hebben met het ondernemen van actie. Ik denk vaak: goh, was eerder gekomen, dan had je al van zo veel dingen gemak kunnen hebben."

Mensen laten zien wat de mogelijkheden zijn
Als het gaat om langer zelfstandig thuis wonen, kan er tegenwoordig namelijk ontzettend veel, weet Joke Schonewille. "Er kan zo veel meer dan mensen vaak weten. Je ziet gelukkig wel dat het door domotica steeds meer in beeld komt. En als mensen de producten zien en ervaren, denken ze vaak: dat zou voor mij ook wel wat kunnen zijn."

Joke Schonewille ziet het als een taak voor de gemeente en het Samen Doen-team om mensen op de hoogte te brengen van alle mogelijkheden om hun woning levensloopbestendig te maken. "Ik heb veel mensen aangesproken op straat en wat je dan merkt, is dat het voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show is. Maar als je graag in je woning wilt blijven wonen tot je tachtigste, dan is het goed om je alvast te verdiepen in wat er allemaal mogelijk is. Er zijn veel bedrijven en organisaties die mensen daar graag bij helpen en over kunnen informeren."

Lang zult u wonen-bijeenkomst op 13 november in Ommen
Als onderdeel van de campagne Lang zult u wonen houdt de gemeente Ommen op maandagmiddag 13 november de bijeenkomst 'Lang zult u wonen'. Wat kunt u zelf doen om zo lang mogelijk in uw eigen woning te blijven wonen? Verschillende bedrijven en organisaties geven op 13 november informatie en uitleg over de mogelijkheden. Namens Lang zult u wonen is bouwkundig adviseur Hans Engelbertink aanwezig. Hij geeft praktische tips en adviezen om de woning niet alleen veiliger, maar ook comfortabeler te maken. 

De bijeenkomst 'Lang zult u wonen' begint maandagmiddag om 14.30 uur in Zalencentrum de Kern in Ommen. De toegang is gratis. Kijk voor meer tips ook op www.langzultuwonen.nl.

Heeft u een vraag op het gebied van wonen, welzijn, zorg of inkomen, dan kunt u daarvoor terecht bij de Samen Doen-teams in Ommen of Hardenberg. In zowel Ommen als Hardenberg kunt u terecht tijdens de speciale inloopuren. 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.