Natuurvriendelijk beheer

De gemeente Ommen onderhoudt zo'n 8 hectare gazon binnen de bebouwde kom op een natuurvriendelijke wijze. Niet alles wordt op deze locaties ineens gemaaid. Zo krijgen meer planten de kans om te bloeien en kunnen er meer insecten overleven.

Steden en dorpen zijn geen natuurgebieden. Maar door een meer natuurvriendelijke inrichting en beheer en door te zorgen voor groene verbindingen met het buitengebied kunnen dieren de stad bereiken en zich er ook vestigen en zich door de stad verplaatsen.

Wanneer het groen in de stad jarenlang op een natuurvriendelijke wijze wordt beheerd, kan het zelfs een oase zijn voor insecten als vlinders.

Bekijk een overzicht met veelgestelde vragen

Minder vaak maaien
De manier van maaien is een belangrijk onderdeel van het natuurvriendelijke beheer. Door maar één of twee keer per jaar te maaien, bijvoorbeeld in juni en september, kunnen gazons bloemrijker worden gemaakt. Als bij elke maaibeurt een deel (15 %) van de planten blijft staan, kunnen dieren en planten in een stedelijke omgeving prima overleven. In natuurvriendelijke begroeiingen komen niet alleen meer soorten vlinders voor, maar er kunnen ook andere dieren leven. 

Ook in de winter, als niets meer bloeit, is niet alles gemaaid. Dat geeft eitjes, rupsen en poppen de kans te overwinteren. De eitjes van het zwartsprietkopje bijvoorbeeld worden in juli en augustus op grassen afgezet. Pas in het voorjaar komt de rups tevoorschijn. Als voor de winter alles wordt gemaaid verdwijnt deze vlindersoort.

Werkwijze
Om ervoor te zorgen dat dat de kruiden zich kunnen ontwikkelen, wordt er na de bloei en zaadvorming gemaaid. Dit maaisel wordt afgevoerd. Door het afvoeren van het maaisel verschraalt de bodem en wordt de grasmat meer open. Hierdoor krijgen zaden van kruiden de kans om te ontkiemen en te groeien. Onder andere planten als ereprijs, margriet en havikskruid krijgen zo de kans om te groeien.

Op onderstaande kaart ziet u de locaties van het natuurvriendelijk beheer.

TitelTypeGrootteDownload
Locaties natuurvriendelijk beheer PDF6,83 MBDownload
Klik om te vergrotenAchterzijde van de Nicolaas Maesstraat in Ommen.
Achterzijde van de Nicolaas Maesstraat in Ommen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.