Informatie over de eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen zitten in de maanden mei, juni, juli in een groot aantal eikenbomen. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes.

De rupsen blijven eerst hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen.

Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder (zonder brandharen).

Hoe te herkennen

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Het nest van de eikenprocessierups zit op de zonzijde van de stam of in de oksels van dikke takken. Grote groepen eikenprocessierupsen kunnen een boom volledig kaalvreten.

Op plaatsen waar eikenprocessierupsen aanwezig waren, kunnen de brandharen nog geruime tijd voor ongemak zorgen (circa zes tot acht jaar).

Te weinig natuurlijke vijanden

Een oorzaak van het grote aantal eikenprocessierupsen is de verstoorde biodiversiteit. Door de afname van de biodiversiteit komen natuurlijke vijanden zoals insectenetende vogels waaronder koolmezen, vleermuizen (die de volwassen vlinders eten) en insecten (onder andere larven van gaasvliegjes, spinnen, roofwantsen en sluipwespen minder voor. De verwachting is dat de rups ook de komende jaren overlast zal blijven geven. Door het versterken en vergroten van de biodiversiteit krijgen de natuurlijke vijanden van de rups weer een kans. Hierdoor hopen we dat het aantal eikenprocessierupsen op termijn afneemt.  In een natuurlijke omgeving die in balans is en variatie kent van soorten planten en dieren hebben plagen, zoals de eikenprocessierups, minder kans.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.