Bestrijding

De rups wordt alleen bestreden in gemeentelijke houtopstanden, bij overlast op particulier terrein kan de gemeente u in contact brengen met een deskundig bestrijdingsbedrijf. Het bestrijden van de nesten van de eikenprocessierups bestaat uit het wegzuigen en verbranden van de nesten en rupsen.

De gemeente bestrijdt de rups op basis van onderstaande prioritering; in dichtbevolkte gebieden worden nesten en rupsen intensief aangepakt. In natuurgebieden waar voldoende natuurlijke vijanden (zoals de gaasvlieg en sluipwesp) aanwezig zijn worden de nesten niet verwijderd.

Gebieden waar actief wordt bestreden:
In gebieden war veel publiek is en waar inwoners eenvoudig en langdurig direct in aanraking kunnen komen met de eikenprocessierups, wordt de eikenprocessierups actief bestreden. Het gaat hierbij onder meer om speelplaatsen, winkelcentra, zorgcentra, kinderdagverblijven en schoolpleinen.

Gebieden waar wordt gewaarschuwd:
In gebieden waar personen indirect in aanraking kunnen komen met de eikenprocessierups of waar zij aanraking met deze rups eenvoudig kunnen voorkomen, worden bezoekers gewaarschuwd door middel van een lint met de tekst 'Pas op: eikenprocessierups'. Het gaat bijvoorbeeld om openbare fiets- en wandelroutes, woonwijken en de omgeving van haltes van openbaar vervoer.

Overige gebieden:
Langs wegen en paden waar geen contact wordt verwacht, worden geen maatregelen genomen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.