Verkoopprocedure woningbouwlocatie

Als u interesse heeft in een kavel, heeft u de mogelijkheid een optie te nemen op deze kavel. Na ondertekening van het optiecontract heeft u tien maanden de tijd om de financiering rond te krijgen. Op deze pagina leest u meer over wat er bij de aanschaf van een kavel komt kijken.

In de optieperiode kunt u het door u gewenste bouwplan uit laten werken en kunt u eventueel uw eigen woning verkopen.

Tijdens deze optieperiode wordt de kavel vier maanden door de gemeente voor u beschikbaar gehouden. Voor deze optie wordt een bedrag van € 400 in rekening gebracht.

De optie kan worden verlengd met een periode van zes maanden tegen betaling van € 1.000. Hierna is verlenging mogelijk als er geen reserve achter de kavel staat. U kunt dan de reservering nog drie keer met één maand verlengen. De kosten hiervoor bedragen € 100 per maand. 

Deze optiebedragen worden gerestitueerd bij afname van de kavel.

Aantrekkelijke regelingen

U kunt als koper van een kavel gebruik maken van een aantal aantrekkelijke regelingen, zoals de kavelreserveringsregeling en leegstandswet. U kunt zich vast in deze regelingen verdiepen. Natuurlijk kunt u voor meer informatie terecht bij het Woonteam van de gemeente Ommen.

Kosten

Win informatie in bij aannemers of informeer wat het gaat kosten om zelf een woning te bouwen.

Breng de overige kosten in beeld. U krijgt namelijk niet alleen te maken met de aanschaf van de woning en de kavel, maar ook met bijkomende kosten zoals de aansluiting op nutsvoorzieningen, kadasterkosten en notariskosten.

Hypotheek

Informeer bij een hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker neemt dit traject vanaf het eerste bezoek tot een offerte ongeveer twee maanden in beslag.

Zorg dat u over alle benodigde informatie beschikt zoals de loongegevens, een geldig identificatiebewijs, pensioengegevens, wel of geen BKR-registratie. In een later stadium vraagt de hypotheekverstrekker ook om de aannemings- en koopovereenkomst en de eventuele starterslening.

Bestemmingsplan

Informeer wat de regels en voorschriften zijn volgens het bestemmingsplan, zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij een vergunningaanvraag. U kunt hiervoor contact opnemen met de Publieksdienst van de gemeente Ommen via telefoonnummer 14 0529. Tevens vindt u de informatie over het bestemmingsplan op deze website in het onderdeel Bouwen en verbouwen.

Hebt u een kavel gekocht, maar is de koopakte nog niet gepasseerd? Hou er dan rekening mee dat acties die u onderneemt, zoals het laten uitvoeren van een sonderingsonderzoek, het maken van de bouwtekening of het aanvragen van een omgevingsvergunning voor eigen kosten en risico zijn.

Vraag de benodigde vergunningen aan. Neem voor meer informatie hierover contact op met de Publieksdienst van de gemeente Ommen via telefoonnummer 14 0529. Het aanvragen van een omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe woning duurt ongeveer acht weken.

Koopovereenkomst

Wanneer u daadwerkelijk overgaat tot het kopen van de kavel, tekent u de koopovereenkomst van de kavel. Na het terugsturen van het ondertekende exemplaar wordt de koopovereenkomst nog een keer door koper naar de hypotheekverstrekker gestuurd voor een laatste controle.

De definitieve koopovereenkomst passeert bij de notaris op hetzelfde moment als de hypotheek. Indien u met een aannemer gaat bouwen, kunt u het contract met de aannemer tekenen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.