Regelingen

Als u het huis van uw dromen wilt bouwen of kopen, kan het zijn dat dit niet het juiste moment blijkt te zijn. Bijvoorbeeld omdat u uw huidige woning nog niet heeft verkocht, of omdat u niet voldoende kunt lenen.

In deze en andere gevallen kunt u mogelijk gebruik maken van één van de beschikbare regelingen om alsnog tot de aankoop van een kavel over te kunnen gaan.

 • Tijdelijke verhuur
  De Leegstandswet biedt u als woningeigenaar de mogelijkheid om uw leegstaande woning die te koop staat tijdelijk te verhuren. Hiervoor kunt u bij de gemeente een vergunning aanvragen.

Handige links

Algemeen

 • Vereniging Eigen Huis over nieuwbouw
  Via de website van Vereniging Eigen Huis wordt u door het hele nieuwbouwproces heen geloodst. Van de oriëntatiefase tot na de oplevering.
 • Zelf een huis bouwen
  Een huis (laten) bouwen in plaats van een bestaand huis kopen heeft als grootste voordeel dat u weinig consessies hoeft te doen aan uw woonwensen. Bij nieuwbouw heeft u - in verschillende gradaties - de vrijheid alles zelf te bepalen. Hier vindt u alle informatie, ook over de kosten van een huis bouwen.
 • Collectief particulier opdrachtgeverschap (PDF, 1 MB)
  Bij collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) ontwikkelt u samen met anderen woningen of zelfs een hele woonwijk. Dit kan op eigen initiatief, maar ook op initiatief van een gemeente.
 • Betaalbaar Particulier Opdrachtgeverschap (PDF, 1 MB)
  Als een deel van de financiering tijdelijk door een andere partij wordt overgenomen, heeft u ook met een (beneden) modaal inkomen de mogelijkheid om uw eigen woning te laten bouwen in particulier opdrachtgeverschap.

Financiën en regelingen

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.