Aardgasvrij bouwen

Met ingang van 1 juli 2018 is de aansluitplicht voor aardgas voor netbeheerders bij kleinverbruikers te vervallen. Dit betekent dat vanaf die datum nieuwbouwwoningen en kleine bedrijfsgebouwen niet meer worden aangesloten op aardgas.

Er is sprake van een kleinverbruiker wanneer de gasmeter niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Dit is het geval bij huishoudens en kleine bedrijfsgebouwen.

Dit betekent dat woningen en kleine bedrijfsgebouwen waarvan de omgevingsvergunning voor nieuwbouw na 1 juli 2018 wordt aangevraagd, niet meer worden aangesloten op aardgas. De gemeente mag hiervoor geen omgevingsvergunning afgeven.

Landelijk is de aandacht voor aardgasvrij bouwen in een versnelling gekomen. Ook de wetgeving wordt hierop in een hoog tempo aangepast. Zeer recent is de Gaswet aangepast. 

Uitzondering

Alleen bij zwaarwegende redenen van algemeen belang kan het college van B&W van de gemeente een uitzondering maken voor een bepaald gebied.

Alternatieven voor aardgas

In veel gevallen kan elektriciteit een goed alternatief zijn voor aardgas. In woningen kan bijvoorbeeld een warmtepomp worden toegepast in combinatie met lage temperatuur verwarming (LTV), optimale isolatie en zonnepanelen. Een goed alternatief voor koken op aardgas is koken op een inductiekookplaat.

Financieren via de hypotheek

Het is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 101 procent) van de woningwaarde.

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel u mag lenen, blijven investeringen voor energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing.

Meer informatie

Meer informatie over de wetswijziging is te lezen in de Factsheet gasaansluitplicht nieuwbouw (PDF, 208 kB).

Meer informatie over de mogelijkheden leest u in de uitgebreide brochure (PDF, 597 kB) van het Lente-akkoord.

Vragen?

Hebt u bouwplannen en wilt u weten wat aardgasvrij bouwen voor uw situatie betekent en wat de mogelijkheden zijn? De gemeente Ommen helpt u graag verder.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.