Verspreiding jodiumtabletten

Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. Om kostbare tijd bij een ongeval te besparen, deelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in oktober 2017 eenmalig jodiumtabletten uit.

Huishoudens in bepaalde gebieden rond kerncentrales in Nederland, waaronder de gemeente Ommen, ontvangen preventief jodiumtabletten per post. De tabletten worden in de gemeente Ommen vanaf 10 oktober per post verstuurd. 

Door deze eenmalige verspreiding hebben mensen die daar baat bij hebben de jodiumtabletten altijd en direct bij de hand. Op deze manier is Nederland beter voorbereid op een mogelijk kernongeval.

De dichtstbijzijnde kerncentrale voor de inwoners van de gemeente Ommen is Emsland in Lingen (Duitsland).

Gebruik
Bij een kernongeval is het niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken. Alleen als een wolk met teveel radioactief jodium bij u in de buurt komt. In dat geval wordt u door de overheid geadviseerd jodiumtabletten te slikken.

Voor wie
De volgende mensen komen in aanmerking voor de eenmalige verspreiding per post van jodiumtabletten:

  • 20 tot 100 kilometer
    Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier. Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen.
  • 0 tot 20 kilometer
    Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud hebben minder kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen zij tabletten als zij binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale wonen. Voor Emsland is dat binnen een straal van 25 kilometer.

Op www.jodiumpostcodecheck.nl kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor de eenmalige verspreiding van jodiumtabletten.

Zelf jodiumtabletten aanschaffen
Als u niet tot de doelgroep behoort, maar wel jodiumtabletten in huis wilt hebben, dan is het mogelijk om bij uw apotheek een doosje jodiumtabletten te kopen. De adviesprijs voor de tabletten is € 2,95.

Vrouwen (van alle leeftijden) die op het moment van een kernongeval zwanger zijn, beschermen, naast zichzelf, ook hun ongeboren kind als zij zelf de vereiste dosis jodiumtabletten innemen.

Meer informatie
De distributie van jodiumtabletten wordt georganiseerd en gecoördineerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Voor meer informatie kunt u terecht op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

U kunt ook contact opnemen met het Neem dan contact op met het Ministerie van VWS via het publieksinformatienummer 1400, of door middel van Whatsapp via 06 550 014 00.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.