Vuurwerk

Vuurwerk afsteken met oud en nieuw. Leuk! Maar doe het wel voorzichtig. Elk jaar gebeuren er namelijk veel ongelukken met vuurwerk. Soms omdat het vuurwerk niet goed is, maar meestal omdat kinderen (en ook volwassenen) er niet goed mee omgaan.

Om te zorgen dat vuurwerk veilig wordt afgestoken, zijn er een aantal regels. Hou je je niet aan deze regels, dan kan je daarvoor worden beboet of gestraft.

U mag alleen vuurwerk kopen dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. U kunt vuurwerk kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Dat kan op de volgende vastgestelde dagen:

 • Vrijdag 28 december 2018
 • Zaterdag 29 december 2018
 • Maandag 31 december 2018

U moet minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn om het vuurwerk te kopen. U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.

Toegestane afsteektijden
Vuurwerk afsteken is alleen toegestaan tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Vanaf de jaarwisseling 2018/2019 is het verplicht om een lanceerstandaard te hebben voor het veilig afsteken van vuurpijlen.

Straffen en boetes
De politie controleert streng op illegaal vuurwerk. Rond de jaarwisseling vinden grenscontroles plaats en de politie is actief op straat, ook ‘onherkenbaar’ in burger. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, krijgt de overtreder een boete of gevangenisstraf. De boete bedraagt al snel € 400,-. De gevangenisstraf kan flink oplopen.

Jongeren (van 12 tot 18 jaar) kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) ook voor een Halt-straf in aanmerking komen. De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten.

Legaal en illegaal vuurwerk

Er is ‘legaal’ vuurwerk. Dat is vuurwerk dat is goedgekeurd en wettelijk is toegestaan en er is illegaal of verboden vuurwerk.

Legaal vuurwerk
Vuurwerk dat u in de winkel koopt, moet voldoen aan een aantal eisen. Dit is bedoeld om het afsteken van vuurwerk zo veilig mogelijk te maken. Als u dit vuurwerk afsteekt volgens de gebruiksaanwijzing, heeft u weinig kans op ongelukken.

Illegaal vuurwerk
Vuurwerk dat niet op de officiële verkooppunten, binnen de vastgestelde verkoopdagen, verkocht wordt is over het algemeen illegaal. Vuurwerk dat je in het buitenland koop, dus ook vlak over de grens in Duitsland, is in Nederland meestal illegaal. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s.

Illegaal vuurwerk is bedoeld voor professioneel gebruik. Er zit vaak veel kruit in en er wordt gebruik gemaakt van snel brandende lont. Hierdoor kan je niet op tijd wegkomen. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging. Daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. Koop dus altijd legaal vuurwerk. Dat herken je aan de Nederlandse gebruiksaanwijzing en het CE-keurmerk.

Denk of weet je dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit dan bij de politie op 0900-8844 of bel anoniem met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Online vuurwerk bestellen
Vuurwerk is ook via webshops te bestellen. Dit zijn veelal buitenlandse websites die illegaal vuurwerk verkopen. De politie speurt online intensief naar kopers en verkopers van illegaal vuurwerk. Verkopers wordt waar mogelijk strafrechtelijk aangepakt en kopers worden achterhaald en krijgen bezoek van de politie.

Vuurwerk mag nooit per pakket thuis worden afgeleverd, maar alleen opgehaald worden bij een legaal verkooppunt. De politie probeert dergelijke pakketten te onderscheppen. De besteller kan dan rekenen op een proces-verbaal. 

Veilig vuurwerk afsteken

Helaas vallen er elk jaar tijdens oud & nieuw onnodig vuurwerkslachtoffers. Tijdens de jaarwisseling 2017/2018 zijn er 434 mensen op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld vanwege letsel door vuurwerk. Vooral hoofd en handen worden vaak getroffen. Ogen en vingers moeten het ontgelden. En dat zijn niet alleen ogen en vingers van de mensen die het vuurwerk afsteken. Ook omstanders, mensen die alleen maar kijken naar het vuurwerk, zijn vaak slachtoffer van een vuurwerkongeluk.

De meeste ongelukken worden veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken. Met behulp van onderstaande vuurwerktips kun je je goed voorbereiden en ongelukken met vuurwerk voorkomen.

Voorbereiding

 • Koop je vuurwerk bij een officieel verkooppunt. Vergeet ook de lont, vuurwerkbril en lanceerstandaard niet.
 • Lees de afsteekinstructie: zo weet je van tevoren hoe je het vuurwerk veilig kunt afsteken en hoef je het niet op oudejaarsavond te doen.
 • Gebruik de lanceerstandaard om vuurpijlen stabiel neer te zetten.
 • Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen.
 • Draag op Oudejaarsavond geen brandbare kleding en draag geen kleding met capuchon.

Veilig afsteken
Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Zo doe je dat veilig:

 • Draag een vuurwerkbril - ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt.
 • Steek vuurwerk af met een aansteeklont. Gebruik nooit lucifers of een aansteker!
 • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat:
 • Gebruik voor vuurpijlen altijd een lanceerstandaard. 
 • Steek een pijl altijd vanaf de zijkant aan.
 • Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen 2 stenen of gebruik een vuurwerkklem.
 • Neem voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter.
 • Steek geen vuurwerk af vanuit je hand.
 • Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
 • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.
 • Wees matig met alcohol voordat je gaat afsteken, dan blijf je scherp.

Let op de omgeving

 • Let op omstanders (mens en dier).
 • Let op de windrichting.

Experimenteren
Maak nooit zelf vuurwerk! Meestal explodeert dit onverwacht en op het verkeerde moment. Laat het maken van vuurwerk aan de experts over. Vuurwerk moet je nooit bundelen of uit elkaar halen: experimenteren met vuurwerk is levensgevaarlijk!

Pak je bezem en ruim alles op

Klaar met afsteken? Ruim dan de rommel op. Een sprankelend nieuw jaar begint met een schone straat! Laat geen vuurwerk op straat liggen. En helemaal geen vuurwerk wat niet is afgegaan. Veel kleine kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken. Samen vuurwerkafval opruimen zorgt voor een frisse en veilige buurt! 

Begin het jaar goed. Ga samen met buren, familie en vrienden aan de slag met het opruimen van vuurwerk. Samen vegen is wel zo gezellig. Pak bezems, stoffer en blik, vuilniszakken en handschoenen en ruim vuurwerkafval op.

Maak het vuurwerkafval vochtig voor het vegen, dan kunt u het veilig opruimen. De volle zakken met afval kunt u weggooien in de restafvalcontainer. Op www.mooi-schoon.nl/nieuwjaar leest u meer over het opruimen van vuurwerkafval. Maak het samen Mooi Schoon!

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.