Carbidschieten: wie is de BOCK?

Carbidschieten is een prachtige traditie, die naast het vertrouwde knallen zorgt voor wat gezelligheid tijdens de jaarwisseling. We willen deze traditie behouden voor toekomstige generaties. Daarbij is het wel van groot belang dat het carbidschieten op een veilige manier gebeurt. Omdat het aantal carbidknallers sinds het gewijzigde vuurwerkbesluit van 2014 nog steeds explosief toeneemt, willen we het aantal ongevallen zo laag mogelijk houden. Deze ontstaan vaak door onwetendheid en/of het nemen van onnodige risico’s.

Zorg daarom dat er altijd een Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK) aanwezig is. De BOCK is op de hoogte van de vijf tips voor veilig carbidschieten.

 1. Bereid je goed voor
  Zorg dat je weet aan welke regels en voorwaarden je moet houden en of je een vergunning moet hebben.
 2. Bescherm jezelf
  Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.
 3. Gebruik goed materiaal
  Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
 4. Ontsteek het carbid veilig
  Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.
 5. Zorg voor EHBO
  Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Regels en voorwaarden
In de gemeente Ommen is carbidschieten volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV Ommen) toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur ’s nachts (op 1 januari 2019). Als je je aan de volgende regels houdt, is een vergunning niet nodig.

 • Er wordt gebruik gemaakt van melkbussen of dergelijke voorwerpen waarvan de inhoud niet groter is dan 50 liter.
 • Vaten moeten zijn afgesloten met zacht materiaal (bijvoorbeeld een voetbal of een plastic zak).
 • Het vrije schootsveld is minimaal 75 meter, er mogen geen openbare wegen of paden in het schootsveld liggen.
 • Er wordt geschoten in een richting die is afgewend van de woonbebouwing.
 • De locatie waar carbid geschoten wordt, ligt minimaal op 75 meter afstand van woonbebouwing en op minimaal 300 meter afstand van zorginstellingen. Ook moet de afstand tot inrichtingen waar dieren worden gehouden, minimaal 300 meter zijn, tenzij de houder van deze inrichting heeft ingestemd met een kortere afstand.

Carbidschieten met vaten die een grotere inhoud van 50 liter hebben, mag alleen als dit vóór 1 december 2018 is gemeld bij de gemeente. Voor de komende jaarwisseling heeft de gemeente Ommen drie meldingen ontvangen. Het gaat om de volgende locaties:

 • Bedrijvenpark De Rotbrink
 • De Karel Doormanstraat in Ommen
 • Lemelerweg 53 in Lemele
 • Vilsterseweg 30 in Vilsteren
  • Bergweg in Besthmen

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.