Inbraakpreventie

De vakantieperiode is begonnen. Een tijd van heerlijk luieren aan het strand, lekker eten en drinken en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn.

Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan.

Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, moet u er voor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Dus alsof het lijkt dat u zo binnen zou kunnen komen.

Wat kunt u doen tegen woninginbraken?

Wacht niet tot het te laat is en volg deze tips op.

  • Op vakantie? Licht de buren in

Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen. Download ook de handige burenkaart (PDF, 1 MB) waarop u uw vakantiegegevens kunt invullen en aan uw buren geven.

  • Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of ze zien onbekende personen bij uw huis) direct de politie via telefoonnummer 112 moeten bellen. Deze oproepen vallen onder de hoogste prioriteit van de politie. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

  • Voor de thuisblijvers; let op insluipers

Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan eenvoudig uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren of boodschappen doen. Wees u ervan bewust dat als u naar boven gaat om de was op te hangen men zo binnen kan wandelen. Zorg dat u kunt zien of horen wat er gebeurt. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

Goedgekeurd hang- en sluitwerk

Naast al deze maatregelen, blijft het natuurlijk van belang om te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Want een goed beveiligde woning én uw oplettende gedrag zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak.

De Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven die door het hele land zijn gevestigd, helpen u hier graag bij. Een overzicht van bedrijven vindt u op de website Politiekeurmerk Veilig Wonen. Daar vindt u ook nog meer preventietips.

Informeer uw buren met de burenkaart

Veilig wonen is bewust wonen, maar dat doe je niet alleen. Nederland telt ruim 16 miljoen inwoners. Het is belangrijk om elkaar te helpen en te attenderen op het belang van veiligheid.

Print de burenkaart (PDF, 1 MB) met daarop uw vakantiegegevens zodat uw buren weten waar ze u kunnen bereiken in geval van nood. Het dient ook als geheugensteuntje voor wat jullie met elkaar hebben afgesproken over hoe zij uw woning een bewoonde indruk kunnen geven tijdens uw vakantie.

Inbraakpreventievideo

De onderstaande video laat zien dat bewoners het een inbreker niet te makkelijk moeten maken. Een politieman en een PKVW-preventieadviseur geven tips.

De inbraakpreventiefilm laat zien dat bewoners het een inbreker niet te makkelijk moeten maken. Een politieman en een PKVW-preventieadviseur geven tips.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.