Achtergrond

Breedband wordt voor het dagelijks wonen en werken steeds belangrijker. Op het gebied van zorg, onderwijs en werken worden steeds meer toepassingen ontwikkeld om taken op afstand uit te voeren. De aanwezigheid van breedband zorgt voor een impuls voor de lokale economie en biedt kansen voor nieuwe vormen van dienstverlening.

Het aanleggen van breedband gebeurt niet door de nutsbedrijven maar door marktpartijen. Zij leggen glasvezelnetwerken aan waar dat voor hen rendabel is te maken. De buitengebieden zijn door de lange graafafstanden en het geringe aantal aansluitingen onrendabel.

Er is wel behoefte aan breedband, maar marktpartijen leggen niet aan. Er is in dat geval sprake van marktfalen. Wanneer marktpartijen in een gebied niet binnen 3 jaar een breedband netwerk aanlegt, mag financiƫle steun vanuit de overheid worden toegepast.

Witte gebieden
In veel kernen ligt al een breedbandnetwerk van Ziggo, Reggefiber of KPN. In die gebieden kunnen bewoners en bedrijven geen gebruik maken van subsidies of leningen van de provincie.

Alleen in gebieden waar marktpartijen de komende 3 jaar geen breedband aanleggen, is financiƫle steun mogelijk. Dit zijn de zogenaamde witte gebieden. De omvang van het witte gebied wordt door de Europese Commissie bepaald.

Rol van lokale bevolking en ondernemers
Voor de aanleg van glasvezel is in buitengebieden meestal sprake van een onrendabele investering. Als voldoende huishoudens  hieraan willen meebetalen en een eigen bijdrage willen doen, wordt de aanleg een mogelijkheid.

Het geven van informatie aan de bevolking en het verzamelen van voldoende deelnemers zijn belangrijke taken voor de lokale groepen.

Rol van gemeente
De gemeente probeert de belangen van bewoners en bedrijven zo goed mogelijk te behartigen. Zij kan de aanleg van breedband niet afdwingen bij marktpartijen. Wel zijn gemeenten en marktpartijen met elkaar in gesprek om te kijken waar mogelijkheden liggen voor de aanleg van glasvezel.

Met de provincie Overijssel wordt samen opgetrokken als het gaat om aanleg van breedband in de buitengebieden. De gemeente ondersteunt initiatieven vanuit de bevolking.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.