Verstopping riolering

In het geval van een verstopping in het gemeentelijke riool kunt u hier melding van maken bij de gemeente. Het kan ook zijn dat de verstopping van het riool op eigen terrein zit. Dan moet u zelf zorgen voor ontstopping.

Bij verstopping van het riool dient u eerst het erfscheidingsputje te controleren. Als er geen water in het putje staat, zit de verstopping in uw eigen gedeelte van het riool. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het oplossen van de verstopping. De kosten voor ontstopping komen in dat geval voor uw rekening.

Als er wel water in het putje staat, dan bevindt de verstopping zich in het gemeentelijke deel van de riolering. U kunt dan contact opnemen met de gemeente via het telefoonnummer 14 0529. De gemeente schakelt een bedrijf in om de rioolverstopping op te lossen. De kosten hiervan komen voor rekening van de gemeente Ommen.

U kunt ook zelf een bedrijf inschakelen om het erfscheidingsputje op te graven, of de verstopping in het gemeentelijke deel op te lossen. Houd u er wel rekening mee dat in dit geval de gemeente deze kosten niet vergoedt.

Erfscheidingsputje

Bij een verstopping is het dus van belang om eerst het in het erfscheidingsputje te kijken waar de verstopping zit. In de bebouwde kom bevindt het erfscheidingsputje zich in de meeste gevallen zo'n 50 centimeter binnen de erfscheidingsgrens en circa 50 centimeter onder de grond.

Van het grootste deel van de woningen is voor de locatie van het erfscheidingsputje een PDF-schets beschikbaar. U kunt via een aparte applicatie opzoeken waar het erfscheidingsputje zich op uw perceel bevindt. Wanneer er van uw perceel geen tekening is, is de locatie van het erfscheidingsputje niet bekend bij de gemeente. Staat het putje niet op een tekening maar hebt u het gevonden? Geef de locatie dan door aan de gemeente

Drukriolering

Bij drukriolering (meestal in het buitengebied) wordt huishoudelijk water met behulp van kleine pompen afgevoerd. Bij storing aan de pompinstallatie wordt dit via de computer gemeld aan de gemeente, maar in sommige gevallen gaat een rode lamp op de kast branden.

Brandt de rode lamp? Neem dan contact op met de gemeente Ommen via het telefoonnummer 14 0529. De gemeente schakelt dan een bedrijf in om de storing zo spoedig mogelijk te verhelpen

Voorkomen verstopping

Het is natuurlijk beter om verstopping van het riool te voorkomen. Dit kunt u doen door verantwoord rioolgebruik. Zorg dat er geen vaste stoffen zoals textiel, kattengrit, luiers, maandverband of condooms in de rioolafvoer terechtkomen. Ook vet (jus en vloeibaar frituurvet) en olie kunnen verstopping veroorzaken.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.