Musea

Bent u op zoek naar meer informatie over de historie van de gemeente Ommen? Neem dan eens een kijkje in één van de musea, of bezoek de Nederlandse Hervormde Kerk. Deze kerk is het oudste gebouw in de kom van Ommen.

Nationaal Tinnen Figuren Museum

De Stichting Nationaal Tinnen Figuren Museum bestaat sinds 25 januari 1985 en is gevestigd in het voormalige gemeentehuis aan de Markt in Ommen. Meer dan 200.000 met de hand beschilderde tinnen figuurtjes staan opgesteld in prachtige diorama's.

Ieder jaar is er een wisselende tentoonstelling aan de hand van een bepaald thema. In de maanden juli en augustus is er iedere donderdagmiddag een demonstratie tingieten. In de vakantieperiodes is er elke dinsdag en woensdag schildermiddag voor kinderen.

Bezoek voor meer informatie over dit museum, de prijzen en de actuele openingstijden de website www.tinnenfigurenmuseum.nl.

Streekmuseum

Het Streekmuseum Ommen bestaat sinds 1952, aanvankelijk onder de naam Oudheidkamer Ommen. Zoals zoveel musea is ook dit museum een particulier initiatief van enkele inwoners van Ommen.

Aanvankelijk beperkte het comité zich tot verzamelen en bewaren. Pas in 1964 kwam er expositieruimte beschikbaar toen de gemeente Ommen de houtzaagmolen aan Den Oordt beschikbaar. In 1969 werd het Tolhuis langs de weg Ommen-Den Ham afgebroken en in originele staat herbouwd naast de molen. Een prima oplossing voor het nijpende ruimtegebrek.

Bezoek voor meer informatie over dit museum, de prijzen en de actuele openingstijden de website www.museum-ommen.nl.

Nederlands Hervormde Kerk

Het oudste gebouw in de kom van Ommen stamt uit 1150. Deze kerk is in de loop der jaren meerdere malen door brand verwoest. De kerk heeft een preekstoel uit de zeventiende eeuw. In het klokkenhuis naast de kerk bevinden zich twee klokken uit 1517.

Nog steeds is het in Ommen de traditie dat om 21.00 uur de klokken luiden, het zogenaamde Ave Mariakleppen. Vroeger werden hiermee de burgers die buiten de poort werkten opgeroepen om binnen te komen. Nederlands Hervormde Kerk is gevestigd aan het Kerkplein 1-2.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.