Molens

Nederland staat in het buitenland bekend om haar molens. In de gemeente Ommen staan nog vijf molens waarvan er vier eigendom zijn van de gemeente. Een korte toelichting over de molens vindt u verderop op deze pagina.

Voor gedetailleerde informatie kunt u een kijkje nemen op de website www.molensinommen.nl.

Molen De Lelie

Deze korenmolen aan het Molenpad 7 stamt uit 1846 en ligt in de kom van Ommen. De molen is dagelijks in gebruik. Het malen gebeurt nog op de ouderwetse wijze met molenstenen, terwijl de molen wordt aangedreven door de wind.

Het meel is voor de bakkerij, reformproducten en particulieren. De molen heeft een eigen winkel. Bezichtigen kan alleen op zaterdagen van 9.00 tot 16.00 uur.

Molen Den Oordt

Deze stellingmolen aan Den Oordt 7 is in 1824 op deze plaats gebouwd maar stond voordien in Deventer en is mogelijk daarvoor afkomstig uit de Zaanstreek. Het is oorspronkelijk een zaagmolen die later ook ingericht is als korenmolen. Het is de enige zeskantige molen in Overijssel.

In 1961 is de molen gerestaureerd waarbij de zaagfunctie geheel verdwenen is maar er kan nog wel graan gemalen worden. In de gereconstrueerde zaagschuren is nu het Streekmuseum gevestigd.

De molen draait iedere dinsdagmiddag. Bezoek is ook mogelijk tijdens de openingsuren van het museum of na afspraak met de molenaar of het museum.

Molen Konijnenbelt

Deze achtkantige stellingmolen aan de Zwolse weg 5 is in 1806 herbouwd op de bestaande plaats naast de Vecht. Het was een olie- en pelmolen die in 1820 ook werd ingericht als korenmolen. Na aankoop door de gemeente Ommen in 1976 is de molen gerestaureerd maar daarvoor was het gehele binnenwerk al verdwenen.

Onder in de molen is van juni tot en met augustus op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur de expositie Kunst onder de Wieken te bezoeken.

Vilsterense Molen

Op het Landgoed Vilsteren aan de Vilsterseweg 20 staat deze achtkantige bovenkruier uit 1858. De molen is sinds enige tijd weer maalvaardig. U kunt de molen bezichtigen na telefonische afspraak.

Besthmenermolen

De achtkantige korenmolen is in 1862 gebouwd. De molen staat op een belt. De molen is tot eind jaren zestig in gebruik geweest maar daarna geheel vervallen. Na aankoop door de gemeente Ommen in 1977 is de molen weer geheel hersteld van 1986 tot 1995.

De molen draait op woensdagmiddag en op de eerst zaterdagmiddag van het jaar en is dan te bezoeken. In de maanden mei tot en met oktober zijn op zaterdag- en zondagmiddag molengidsen aanwezig die u de molen dan ook graag laten zien.

Naast de molen aan de Hammerweg 59a is het Natuur Informatie Centrum Ommen gevestigd. Meer informatie over de molen zoals de openingstijden vindt u op www.natuurinformatiecentrum.nl.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.