Landgoederen

Ommen kenmerkt zich onder meer door haar drie landgoederen. Van een zeventiende-eeuwse Havezathe tot een kasteel met gracht uit 1715. Ook Vilsteren heeft haar eigen landgoed.

Landgoed Het Laer

Op de plaats waar de Regge en de Vecht samenstromen, stond tot de dertiende eeuw een versterkt kasteel. De omtrek van de oorspronkelijke gracht is nog zichtbaar direct links voor de brug over de Regge in de richting van Vilsteren. Een groepje eikenbomen en het restant van de gracht markeren deze plaats.

Naast een bezoek aan de prachtige baroktuinen, kunt u stijlvol dineren op Landgoed Het Laer. Dit is ook een populaire locatie voor bruiloften en zakelijke bijeenkomsten. Deze zeventiende-eeuwse Havezathe is gelegen aan Het Laer 2. Meer informatie via de website www.laer.nl.

Kasteel Eerde

Kasteel Eerde ligt bij de 'Steile Oever', een uitkijkpunt over het Reggedal. Het huidige kasteel met gracht en bouwhuizen stamt grotendeels uit 1715. Het is toen bijna volledig herbouwd in opdracht van Johan Werner, baron van Pallandt. Hij kocht in dat jaar het landgoed en breidde het uit tot in totaal 1.667 hectare en ruim twintig boerderijen.

Voor die tijd was roofridder Evert van Essen een van de meest beruchte bewoners van het kasteel. In 1380 werd zijn kasteel platgebrand tijdens een strafexpeditie van de bisschop van Utrecht. Op het landgoed ligt de 'Steile Oever', dat u een prachtig vergezicht biedt.

Sinds 1960 is Natuurmonumenten eigenaar van vijfhonderd hectare van het landgoed aan de Kasteellaan 1 in Eerde. De vereniging onderhoudt de natuur, het landschap en de historische gebouwen, zoals de monumentale boerderijen, de oranjerie, het kasteel, de bijbehorende bouwhuizen en de grafkelder. In het kasteel zit nu een Internationale School.

Landgoed Vilsteren

Het landgoed is eigendom van de familie Cremers. Het Huis Vilsteren met vier opvallende kerkpijlers is in 1908 gebouwd door architect Ed Cuypers. Het verving de oude behuizing. Aan de overzijde van de straat staat een fraaie achtkantige bovenkruier uit 1858.

Het kerkgebouw op het landgoed is uit 1897 en heeft een zeldzaam mooie kruiswegstatie van de kunstschilder Asperlagh. De vele boerderijen op het landgoed zijn herkenbaar aan de geel-zwartgestreepte luiken. Het plaatselijke restaurant 'De Klomp' was vroeger een aanlegplaats van de diligencedienst Zwolle-Ommen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.