Ommer Bissingh

De Ommer Bissingh is een jaarmarkt met een lange traditie. Al in 1557 werd er melding van gemaakt en sindsdien is de jaarmarkt elke tweede dinsdag in juli.

De Bissingh heeft een roemrucht verleden. In 1669 werd de Zwolse secretaris Jacobus Vriesen door jonkheer Herman Schaap van Beerze op de Bissingh 'duchtig afgerammeld', zo blijkt uit archiefstukken.

Het was in de negentiende eeuw één van de drukst bezochte markten van de provincie. 'De toevloed van menschen is voor zulk een kleine plaats verbazend groot. Komende koopers en verkoopers uit zeer afgelegen gewesten hier te samen. De meeste huizen zijn alsdan in herbergen herschapen omdat de gewone logementen op lange na niet kunnen toereiken tot verblijf voor de menigte vreemdelingen', aldus een beschrijving over Ommen anno 1830.

Discussie over de naam
De discussie over de betekenis van het woord 'Bissingh' laait elk jaar weer op. Ingewijden beweren dat de Bissingh waarschijnlijk een voorrecht is dat Ommen kreeg van de Bisschop van Utrecht.

De naam 'Bisschopsdag' is in de loop der jaren verbasterd tot 'Bissingh'. Latere uitleg van de naam is dat Bissingh drukte en jaarmarkt betekent (Van Dale Woordenboek der Nederlandse Taal).

Bissinghdagen
De Ommer Bissingh heeft een grote regionale uitstraling en is uitgegroeid tot een waar fenomeen. Een week na de traditionele jaarmarkt beginnen de Bissinghdagen. Op zes opeenvolgende woensdagen in juli en augustus is in en om het centrum van Ommen een verscheidenheid aan activiteiten volgens een bepaald thema. Het programma wordt afgesloten met het Blaasorkestenfestival. 

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van de Ommer Bissinghdagen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.