Hanze Dagen

Ommen is een Hanzestad. Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond. Dit was van oorsprong een samenwerkingsorganisatie van Duitse steden rond de Oostzee. Later traden ook steden uit België en Nederland toe. De grote Hanzesteden zochten voor de handel contact met kleinere dorpen en steden in hun achterland.

De samenwerking leverde vooral financieel voordeel op. Door de dertigjarige oorlog in 1618 is de Hanze opgeheven. In 1980 werd het internationale Hanzeverbond in Zwolle nieuw leven ingeblazen met de Nieuwe Hanze. Dit is de grootste vrijwillige bond met partnersteden ter wereld.

De Nieuwe Hanze organiseert regelmatig culturele uitwisselingen en de jaarlijkse Hanzedagen.

Feestelijke programma
Ommen is sinds 1248 Hanzestad en doet altijd mee aan de Hanzedagen. Rond het feestelijke programma op deze dagen wil Ommen ervaringen en ideeën uitwisselen over culturele activiteiten.

Tijdens het officiële gedeelte is er de mogelijkheid om contact te leggen met andere Hanzesteden. Daarnaast zijn de Hanzedagen een uitstekend promotiemiddel voor de stad en de gemeente Ommen.

Jeugdhanze
Traditioneel nemen twee leerlingen van het Vechtdal College deel aan de Jeugdhanze, een jongerenprogramma tijdens de Hanzedagen. Zij vertegenwoordigen en promoten Ommen. Het is voor de leerlingen een nuttige en leerzame ervaring, en een interessante kennismaking met andere culturen en talen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.