Over Ommen

De gemeente Ommen kent een lange historie. Al in 1248 ontving de gemeente stadsrechten. Het roemruchte verleden van Ommen is zeer bepalend geweest voor de huidige gemeente.

De gemeente Ommen is opgebouwd uit verschillende kernen en buurtschappen. Ommen maakt deel uit van het Overijsselse Vechtdal (een gebied tussen Zwolle en de Duitse grens) en is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) aangemerkt als Waardevol Cultuur Landschap.

Een derde van het oppervlak is beschermd natuurgebied met zandverstuivingen, vennetjes en heidevelden. Het landschap van Ommen heeft een aantal unieke kenmerken dat een bezoek meer dan waard is. Vanaf de Archemerberg, de Lemelerberg of de Besthemerberg heeft u een prachtig uitzicht over de natuurgebieden.

Ommense landschappen
Ten zuidwesten van Ommen komen de rivieren Vecht en Regge samen. Deze bieden diverse recreatiemogelijkheden. In het zuidoosten van de gemeente ligt het bos 'De Boswachterij' met diverse naald- en loofbomen. Hier zijn enkele kleinschalige natuurreservaten, waaronder De Meertjes en de zandverstuiving Sahara.

Aan de noordkant van de gemeente ligt een totaal ander landschap: rustieke oer-Hollandse landerijen met langgerekte lanen met prachtige bomen in een weidse omgeving. Diverse boerenbedrijven zijn opengesteld voor publiek.

Cultuur
De lange geschiedenis van Ommen is op veel plaatsen nog duidelijk zichtbaar. Verspreid door de gemeente vindt u landgoederen, kastelen, molens en kerken uit vroegere tijden. Daarnaast zijn er ook diverse cultuurhistorisch waardevolle buurtschappen.

Ook de diverse musea in de gemeente tonen het interessante verleden van Ommen. De liefhebber van hedendaagse cultuur komt aan zijn trekken in de galeries en bij tentoonstellingen.

Monumenten
De gemeente Ommen heeft 106 rijksmonumenten, waaronder drie archeologische monumenten en 42 gemeentelijke monumenten. Verder heeft de gemeente drie beschermde dorpsgezichten en drie beschermde buitenplaatsen.

Actief Ommen
De omgeving van Ommen nodigt met haar speelse landschap met hoogteverschillen, bossen en riviertjes uit tot actieve bezigheden. Naast wandelen en fietsen kunt u in de omgeving golfen, skaten, tennissen en paardrijden of kano├źn op de Vecht of Regge.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.