Geschiedenis

De gemeente Ommen ontving in 1248 stadsrechten. Het oudste gebouw is de in 1150 gestichte Nederlands Hervormde Kerk. Deze is meerdere keren door brand verwoest.

De kerk heeft een zeventiende-eeuwse preekstoel met een gegoten koperen lessenaar met de wapens van de geslachten Van Pallandt en Haersolte.

Het klokkenhuis naast de kerk heeft twee klokken uit 1517, gegoten door Hendrick de Tremonia uit Dortmund. De klokken luiden nog elke avond om 21.00 uur.

Traditie
Deze traditie, het zogenaamde Ave Mariakleppen, vindt zijn oorsprong in het sluiten van de stadspoorten. Burgers buiten de stadswallen hoorden zo dat het tijd was om binnen te komen. Mensen van buiten moesten voortmaken om niet in de stad onderdak te moeten zoeken.

De Gereformeerde Kerk in de Bouwstraat is van 1932, de Rooms-Katholieke Kerk aan de Nering Bögelstraat is van 1938. De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt stamt uit 1958.

Molens
In de kern van Ommen staan drie gerestaureerde molens. 'De Lelie' en de 'Konijnenbeltsmolen' zijn twee korenmolens uit 1846. Houtzaagmolen 'Den Oord' is van 1824. Dit is nu het Streekmuseum.

Naast deze houtzaagmolen verrees in 1969 een tolhuis. Het is een replica van het tolhuis uit buurtschap Besthmen. Het doet dienst als expositieruimte.

Roerige tijden
Dr. A.C. van Raalte is in Ommen een zeer bekend persoon. In december 1835 richtte hij in Ommen een van de Hervormde Kerk afgescheiden gemeente op. Dit veroorzaakte veel onrust. Enkele jaren later vertrok hij met een aantal Ommenaren naar de staat Michigan in Noord Amerika. Daar stichtten ze de nederzetting Holland.

Toerisme in Ommen
Ommen ontwikkelde zich in de loop van de jaren tot een centrale plaats voor de padvinderij. De bijbehorende evenementen zorgden voor een enorme uitbreiding van het toerisme. Met meer dan één miljoen overnachtingen per jaar is Ommen nu een bekende toeristenplaats.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.