Hoe kunt u stemmen

Elke inwoner uit de gemeente Ommen van 18 jaar of ouder ontvangt op of rond vrijdag 2 maart 2018 per post een stempas. Hiermee kunt u in elk stemlokaal in de gemeente uw stem uitbrengen.

Om te kunnen stemmen is het ook nodig dat u uw identiteitsbewijs meeneemt. Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal vijf jaar zijn verlopen. Toegestane identiteitsbewijzen zijn; een Nederlands paspoort, identiteitskaart of een rijbewijs.

Belangrijk!

  • Neem uw stempas mee, zonder stempas kunt u niet stemmen.
  • Neem een legitimatiebewijs zoals een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs mee naar het stemlokaal. Zonder legitimatiebewijs kunt u niet stemmen.
  • U kunt ook iedere stemgerechtigde in de gemeente Ommen voor u laten stemmen.
  • Een kiesgerechtigde kan maximaal voor twee andere mensen een stem uitbrengen.

Stempas

In de aanloop naar de verkiezing krijgt u uw persoonlijke stempas thuisgestuurd. Met deze stempas kunt u bij elk stembureau binnen de gemeente stemmen.

Heeft u geen stempas ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt of is deze beschadigd? Vraag dan voor dinsdag 20 maart 2018 om 12.00 uur een vervangende stempas aan. U kunt dit tot en met 16 maart met uw DigiD online aanvragen.

Online uw vervangende stempas aanvragen

Voor het aanvragen van een stempas bij de Publieksdienst van de gemeente Ommen kunt u ook onderstaande formulieren gebruiken. U moet zelf de stempas komen ophalen en een geldig legitimatiebewijs meebrengen.

Wanneer u uw oude stempas terugvindt en u heeft al een vervangende pas, moet u deze gebruiken. Uw oude pas is dan niet meer geldig.

Rood potlood

U kunt uw stem uitbrengen met een papieren stembiljet en een rood potlood. Het stembiljet ontvangt u van de stembureauleden in het stembureau. In het stemhokje vult u één witte stip op het stembiljet in. U plaatst een kruisje in het vakje voor de kandidaat van uw keuze of u kleurt dat vakje (deels) in. U doet dat met het rode potlood dat u in het stemhokje aantreft.

Nadat u uw keuze heeft gemaakt, vouwt u het stembiljet zodanig op, dat uw keuze niet zichtbaar is. Vervolgens stopt u het in de stembus.

Blanco stemmen

Het is ook mogelijk om een blanco stem te geven. In dat geval hoeft u op het stembiljet niets aan te kruisen. U kunt het stembiljet oningevuld in de stembus stoppen.

Ongeldige stem

Op het stembiljet vult u alleen uw stem in. Als u meerdere hokjes heeft ingekleurd, of andere zaken op het stembiljet heeft ingevuld, is uw stem ongeldig.

Mocht u uw biljet per ongeluk ongeldig hebben gemaakt, of u heeft zich vergist, dan kunt u eenmalig een nieuw stembiljet vragen aan één van de stembureauleden in het stemlokaal.

Tellen van de stemmen

Na het sluiten van het stemlokaal worden onder leiding van de voorzitter van het stembureau de stemmen handmatig geteld. Deze telling is openbaar. Daarna belt de voorzitter de uitslagen naar de  gemeente door.

Tijdens de uitslagenavond in het gemeentehuis worden de tussenstanden en voorlopige uitslagen van de stembureaus in de gemeente Ommen bekendgemaakt. De voorlopige uitslag is ook uiterlijk donderdag 22 maart op deze website te raadplegen.

Volmacht geven

Kunt u op de dag van de verkiezingen zelf niet stemmen? Bijvoorbeeld omdat u dan op vakantie bent? Dan kan iemand anders namens u uw stem uitbrengen. Deze persoon geeft u een volmacht. Dit kan met uw DigiD tot en met 16 maart online.

Online aanvragen volmachtbewijs

U kunt hiervoor ook onderstaande formulieren gebruiken.

Op de achterkant van uw stempas vult u de naam in van de persoon die voor u gaat stemmen, de gemachtigde. Dit kan iedereen zijn die in de gemeente Ommen woont en ook een stempas heeft. Deze persoon moet de volmacht medeondertekenen.

Deze gemachtigde mag niet meer dan twee machtigingen aannemen en moet uw stem tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen. U kunt iemand machtigen tot en met de dag van de verkiezingen. Let op: de gemachtigde moet wel een kopie van uw legitimatiebewijs laten zien! Zorg dus op tijd voor een kopie van uw legitimatiebewijs.

Referendum
Voor het referendum kunt u ook iemand machtigen die niet in de gemeente Ommen woont, maar wel een stempas heeft ontvangen voor deze verkiezing. Dat kan door middel van onderstaande formulier, of tot en met 16 maart via onderstaande link met uw DigiD.

Online aanvragen volmachtbewijs

De schriftelijke aanvraag moet uiterlijk vrijdag 16 maart 2018 door de gemeente zijn ontvangen. De gemachtigde ontvangt daarna het volmachtbewijs en hoeft in dat geval geen kopie van uw identiteitsbewijs aan de voorzitter te laten zien.

Stemmen in een andere gemeente

Als u voor het referendum in een andere gemeente wilt stemmen, moet u een kiezerspas hebben. Zo'n kiezerspas is verkrijgbaar bij de Publieksdienst in het gemeentehuis. Hiervoor levert u uw stempas in en ontvangt u een kiezerspas. Met een kiezerspas kunt u stemmen in elk willekeurig stemlokaal in Nederland. U vraagt een kiezerspas tot en met 16 maart met uw DigiD online aan.

Online aanvragen kiezerspas

U kunt ook schriftelijk een verzoek bij de gemeente indienen voor een kiezerspas. Dat kan door middel van onderstaand formulier. Dit verzoek moet uiterlijk vrijdag 16 maart 2018 door de gemeente zijn ontvangen. Uw stempas moet u bijvoegen. U ontvangt daarna een kiezerspas voor alleen deze stemming. Mondeling kunt u bij de Publieksdienst een kiezerspas aanvragen tot uiterlijk dinsdag 20 maart 2018 om 12.00 uur.

TitelTypeGrootteDownload
Verzoek om een kiezerspas PDF190 KBDownload

Stemmen vanuit het buitenland

Bent u tijdens de verkiezingen in het buitenland, maar staat u nog ingeschreven in Nederland? Dan kunt u voor het referendum ook stemmen per briefstem. De aanvraag om per brief te stemmen verloopt via de gemeente Den Haag.

Voor de gemeenteraadsverkiezing is stemmen per brief vanuit het buitenland niet mogelijk. Als u tijdelijk in het buitenland verblijft, kunt u bij de gemeenteraadsverkiezing alleen bij volmacht uw stem uitbrengen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Ommen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief.